I alle balletkompagnier er der et rangsystem som danserne er inddelt i. Systemet indikerer hvilke roller man ofte kommer til at danse, forskel i løn, danseniveau, samt rang selvfølgelig. Rangsystemet kan variere fra kompagni til kompagni og jeg beskriver derfor systemet herhjemme hos os på Den Kongelige Ballet.
Aspirant
Aspirantårene kan sammenlignes med lærlinge-år. Dengang jeg var aspirant var det primært 2 år, men hvis der havde været mange skader kunne det trække ud til 3 år. I dag er man aspirant i 3 år, da man også tager en HF på siden af balletten. Der er fokus på træningen og der trænes intenst ca. 2 gange om dagen i et lille hold. Omkring 1 gang om ugen trænes der med hele kompagniet.
Aspiranterne medvirker i et par produktioner om året. De forventes ofte at lære alle korpset roller, da de er reserver for det hele og skal stå klar ved sygdom og skader.
Korpsdanser
Korpset er hovedparten af et balletkompagni. Korpset er det første man som balletdanser indtræder i efter sine aspirant år og man kan nu kalde sig professionel. Jeg har været en del af korpset hos Den Kongelige Ballet i 10 år!
Korpset skaber de flotte formationer til forestillingerne og hjælper til at skabe historien i historieballetterne. Ofte træder korpset i baggrunden for solister og solodansere, men uden korpset ville en stor del af balletten mangle. Rollerne består ofte af gæster til bal, svaner på række, sylfider, veninder til hovedpersonen m.m.
Solist
Forfremmelsen til solist sker i træningssalen inden træning. Udover titlen vil der ske en ændring i løn og roller. Inden forfremmelsen har danseren danset en del solistroller for at vise, at de kan leve op til kravene.
Solist rollerne består ofte af roller som hovedpersonens bedste ven/veninde. Rollerne kan også være feer i f.eks. Askepot eller Tornerose hvor der også er tildelt en solo. Med titlen solist danser man både med korpset, men også udenfor korpset med roller som indeholder en solo.
Solodanser
Solodanser er den højest opnålige titlen for en balletdanser. Derfor sker forfremmelsen også på scenen foran hele publikum ved fremkaldelser.
Solodansere kan ikke længere danse rollerne der gives til korpset og de skal altså ikke ind og stå på række mere. I stedet danses der hovedrollerne som ofte består af soloer og partnerarbejde f.eks. Romeo eller Julie.
Karakterdanser
Karrieren som balletdanser ender herhjemme som 40-årig. Føler man stadig dansen i blodet kan man blive karakterdanser!
Karakterdansere er stadig med på scenen og optræder ofte som forældre til hovedrollen. Rollerne er ofte gå-roller, hvor der mimes mere end der danses. Dog er der undtagelser og der kan være roller som er ret krævende dansemæssigt!
{Because everyone should have plenty of attitude}